Prejšnji konec tedna se je v Ljubljani odvijala 1. mednarodna razstava naravnih parfumov.

Razstave se nas je udeležilo okoli 15 učencev hrvaške parfumerske učiteljice Slobodanke Postič. Nekateri so bili sveži učenci, nekateri pa smo tečaj izvajali že pred nekaj leti.

Na razstavi smo večinoma uporabljali enake naravne sestavine. Parfumi pa so dišali povsem drugače. Pri izdelavi parfumov spremeni njegov vonj že ena sama kapljica. Zelo lepo je bilo videti oziroma vohati na kupu toliko naravnih parfumov. V Sloveniji je zelo težko najti tako velik zalogaj naravnih parfum.

Prvi občutek ko povohaš naravni parfum je močena dišava, ker najprej zavohamo alkohol, kateri že v nekaj sekundah izhlapi in na koži ostane le vonj naravnih esenc, ki se s časom še razvijajo in v nekaj urah dokler se parfum razdiši, se še počasi spreminjajo.

Ko človek nosi naravni parfum na sebi je pod vplivom aromaterapije, ki blagodejno vpliva na njegovo počutje. S tem nežnih hlapljivim dodatkom se oseba počuti lepše, prijetnejše in bolj samozavestno. Mogoče bi morala govoriti v prvi osebi, kajti tako se sama počutim ko se odenem v oblaček svojega parfumom. Ko vem da so v parfumu dragocene in zelo drage surovine, parfum nadenem le za ušesi in na zapestje rok, kajti tako drage naravne ekstrakte je škoda razsipavati v zrak.

Na razstavi je vsak ustvarjalec parfuma predstavil svojo kreacijo in opisal zgodbo kako je svojo umetnino ustvaril. Parfumerij so umetniki, svoje kreacije ustvarjajo s paleto parfumskih materialov in jih sestavljajo skupaj, kakor slikar riše sliko z uporabo različnih barv. Potreba je domišljija, ideja o končni stvaritvi, ki se bo prelivala v končni steklenički.

Vsak udeleženec, ki je razstavo prišel pogledati je imel možnost povohati vse naravne parfume. Možnost smo imeli vohati alkoholne, oljne in trde parfume.

V veliko zadovoljstvo mi je bilo spoznati toliko navdušencev narave parfumeristike. Še posebno sem uživala v pogovorih z udeleženci, ki so razlagali zakaj so se odločili izdelovati svoje parfume in katere sestavine uporabljajo v svojih parfumih.

Zelo posebna s svojimi inovativnimi idejami je bila ga. Nada iz Hercegovina. Pravi, da v svoji vasici ima velik nabor rastlinskega materiala, ki ga skrbno nabira in uporablja v različnih oblikah v svojih kreacijah. Izdeluje eterična olja, enfloraže, tinkture in macerate. Kot največjo posebnost je izpostavila tinkturo dlak kozla. To tinkturo je uporabila tudi v svojem parfumu, ki ga je razstavljala na razstavi. Kreaciji je dodal posebno animalsko noto.

Vikend je bil prava poslastica za vse ljubitelje naravnih vonjav.