Ko postane aromaterapija in zeliščarstvo ljubezen življenja

Ko človek začuti to ljubezen so življenje, dogodki in tudi dopusti pogojeni ogledom travnikov, vrtov, destilarn, rožicam, …
In ravno tako je bil obarvan moj zadnji dopust: Korzika. To je raj na zemlji za ljubitelje narave, rastlin in naravnih vonjev.

Na Korziko sem se odpravila v pričakovanju doživljanja smilja. Vendar najprej sem bila navdušena nad Lavandulo stoechas. Pri nas jo imenujemo čopkasta sivka ali francoska sivka ali španska sivka. Nekateri ji pravijo tudi metuljasta sivka. To ime je dobila zaradi oblike cveta. Na vrhu cveta ima dva večja lista, ki prisrčno gledata proti nebu, z malo domišljije sta podobna metulju.
Korziko sem obiskala začetek maja, pravi čas ko vse povsod v naravi cveti ta vrsta sivke. Ob vsakem koraku v naravi, že ob sami cesti, na travnikih ali ob morju je bilo ogromno divje rastoče čopkaste sivke. Vonje je fantastičen. Močnejši in ostrejši od naše prave sivke. Diši zeliščno, zeleno, sveže, kanfornato in malenkost cvetno.

V naših vrtnarijah jih pogosto zasledimo kot okrasno rastlino, ki se jo goji v loncu. Zaradi naših hladnih zim, ne preživi v zemlji. Za vzgojo je bolj zahtevna kakor prava sivka. Potrebuje revno, peščeno zemljo. Cveteti prične že začetek maja in cveti vse do poznega poletja. Je pravi magnet za čebele.
V destilarni sem našla tudi eterično olje Lavandula stoechas. Eterično olje je uporabno kot osvežilec zraka in proti insekticidom. Aromaterapevtsko pa proti glavobolom, slabemu počutju, močnemu prehladom, revmatičnim obolenje. Vendar zaradi velike vsebnosti kanfore jo je potrebno previdno uporabljati. Uporablja se jo v majhnih količinah za kratko obdobje. Ni priporočljiva za otroke.
Najbolj splošna uporaba je v aromatskih difusorjih, potpuriju, kopeli ali masažnih mešanicah. Pogosto jo najdemo tudi v pripravkih za hišna čistila, milih in svečah.

Moje naslednje navdušenje v deželi zelišč je bil komarček ali koromač (Foeniculum vulgare). Vse povsod sem srečevala komarčke moje velikosti oziroma še višje. Nad njegovim vonjem nisem posebno navdušena, saj sem ga kot otrok pogosto pulila iz našega vrta. Nikakor se nismo mogli rešiti tega plevela. Roke so mi »smrdele« ves dan po tem opravilu. Danes na njegov vonj gledam drugače. Vseeno pa ne zaznam lepote vonja, ki ga nosi: sladkost, svežino, pikantnost, likviricijo.

Šele nato je moj pogled in navdušenje prevzel svetovno znani korzijski smilj. Ravno tako kakor čopkasta sivka, tudi smilj raste vse povsod po Korziki. Žal ni bil še v cvetenju, ampak je šele pripravljal nastavke za cvet.
Zelo me je presenetil vonj. Čeprav še ni cvetel, je bil vonj že močan. Vonj divjega smilja v hribih in ob morju se precej razlikuje. Vonj smilja, ki raste ob morju je precej bolj nežen, sveže topli in cvetni kakor hribovski smilj, ki diši zelo ostro, pikantno in zeliščno. Ravno tako sestavine eteričnega olja so različne. V destilarni so mi poučili, da najmočnejše učinkovine za zdravljenje kože ima smilj, ki raste v hribih na višini nad 600 m. Najbolj blag vonj pa ima gojeni smilj.
V destilarni, ki sem jo obiskala proizvajajo in prodajajo vsa tri eterična olja smilja. Na splošno se eterično olje smilja uporablja za zdravljenje kirurških brazgotin po operacijah, opekline in podplutbe. V masažnih mešanicah se ga uporablja pri napetih mišicah, bolečinah, artritisu in revmatizmu. Pomaga blažiti težave dermatitisa, rozacee, aken, opeklin in ran. Zadnje leta pa je najbolj cenjeno v anti age pripravkih.

Na Korziki je kar nekaj destilarn, ki gojijo rastline in izdelujejo eterična olja svojih rastlin in divje rastočih. Obiskala sem destilarno Vitalba (http://www.vitalba.fr/).

Destilarna je družinska. Na nekaj hektarih zemlje Poul Michel s svojo ženo goji smilj, sivko, rožmarin, labdanum, kamilico,.. V svoji prodajni ponudbi imajo eterična olja izdelana iz svojih polj in divje rastočih rastlin. Ponudba je obogatena tudi z nekaterimi eteričnimi olji pridobljenih iz drugih koncev sveta ter njihovimi kozmetičnimi izdelki, ki imajo pridobljena bio certifikate.

Poul Michel je delaven zabaven korzičan. V svoji mali prodajalni si je vzel čas opisati vsako eterično olje posebej in razložiti njegovo delovanje. Razkazal mi je svojo posest in destilarno ter poseben prostor, kjer je izdelal energetski labirint zasajen z zdravilnimi rastlinami.

Ko spoznaš ljudi, ki svoje delo opravljajo z ljubeznijo, začutiš da tudi njihovi izdelki dišijo drugače 🙂
Če vas pot kdaj zanese na Korziko, vam priporočam, da si vzamete čas za čudoviti zeliščni svet.

Dišeči pozdrav,
Martina