Moderna aromaterapija, terapevtska uporaba rastlinskih eteričnih olj, je ena najhitreje rastočih načinov zdravljenja našega časa, njeno ime je danes splošno znano po vsem svetu. Če razčlenimo samo besedo, se načelo zlahka razkrije: praksa zdravljenja (terapije) z uporabo aromatičnih rastlin.

Veliko ljudi ne ve, da tradicionalna aromaterapija traja že tisoče let dlje kot eterična olja. Dim in aromatično zdravilo dišečih rastlin v obliki kadila in pare so že tisočletja uporabljali stari zdravniki, zdravilci in šamani, da bi telesu in čustvom prinesli ravnovesje, jasnost in okrepljeno delovanje in zdravljenje duha.

Tradicionalno velja, da je duša rastline nameščena v njenih naravnih eteričnih olj, dišeče hlapljive esence, ki nasičajo različne dele rastline: liste, smolo, lubje, steblo, seme, cvet in/ali korenine. V ezoterični tradiciji zahodne alkimije se ta hlapna eterična olja, štejejo za dušo ali edinstveno zavest rastline. Zato je v tem starodavnem prepričanju vdihniti aromo rastlin oziroma eterična olja začetek dišečega procesa osebne preobrazbe in zdravljenja.

Če pomislimo skozi naravo, ugotovimo, da edinstvena “duša” rastline pogosto potuje po vetru v obliki hlapnih eteričnih olj, ki segajo do mimoidočih. Ta olja nosijo s seboj svoj lasten aromatični podpis v upanju, da nam bodo pritegnili pozornost s svojimi močnimi, privlačnimi dišavami.

Proces doživljanja arom v naravi na nas učinkuje na zelo subtilni in energični ravni. V tem procesu se zdravilo rastline in njegovo bistvo duše sprejmeta v nosne kanale in pljuča, potujejo po krvnem obtoku in se končajo razpršeni po različnih delih telesa in možganov; pozitivno vpliva na um, razpoloženje, čustva, energije in fizično zdravje. Poleg tega so mnoge stare kulture menile, da aromatične rastline in kadila delujejo na ravni duše, zdravijo naša energetska in duhovna neravnovesja in nam pomagajo pri naši duhovni evoluciji.

Eterična olja, vendar z manjšo močjo, kot jih imamo danes, so bila pridobljena iz rastlinskega kraljestva od zgodnje zgodovine za njihovo uporabo v aromaterapiji. Danes obstaja veliko različnih metod za pridobivanje eteričnih olj iz rastline. Najpogostejša je destilacija, uporaba toplote in vode pri destilaciji s paro. V tem starodavnem procesu so nekateri deli rastline nameščeni v komoro mirujočega materiala in izpostavljeni pari. Ker so eterična olja rastlin hlapna (zlahka izhlapijo), jih para enostavno loči od fizičnega rastlinskega materiala.

Ta olja se uporabljajo v dišavah, parfumeriji, aromaterapiji in drugih praksah. Poenostavljene metode pridobivanja eteričnih olj, kot maceriranje, tinkture, vinski izvlečki, so prisotne že stoletja. Zahtevnejši postopki ekstrakcije destilacije za proizvodnjo eteričnih olj, ki se danes pogosto uporabljajo, so postali popularni šele v tridesetih letih. Danes se eterična olja pridobiva z CO ekstrakcijo, ekstrakcijo s kemičnimi topili in industrisko destilacijo s paro. Poleg klasične parne destilacije obstajajo še drugi stari postopki za ekstrakcijo aromatike iz narave kot enfleurage, ekstrakcija z alkoholom in izdelava atarjev.

Aroma ima zelo neposredno delovanje na možgane. Ko se aromatične molekule inhalirajo skozi nos, se vežejo na receptorske celice v nosni votlini, ki so povezane z dvema olfaktornima čebulicama v možganih. Skozi ta proces se v človeški organizem sproži nešteto kemičnih reakcij, ki povzročajo čustva, električne odzive, misli, miselne aktivnosti in celo številne telesne funkcije. Elektromagnetni impulzi se sprožijo in sporočila se prenašajo po telesu. Del možganov, ki je najbolj vključen v ta proces, je limbični sistem; ki ima neposredno povezavo s čustvi, spominom, učenjem, ravnotežjem hormonov, spolnim nagonom, energijo, srčnim utripom, krvnim tlakom, anksioznostjo, depresijo, stresom, strahom, jezo in radostjo.

Na tem področju možganov je veliko receptorjev, ki so specifični za edinstvene spojine v rastlinah. Na primer, raziskave so pokazale, da se benzodiazepenski receptorji nahajajo v velikih količinah na olfaktornih čebulicah, veliko zdravil na recept, kot so antidepresivi, delujejo na ta receptor. Preden so bila izdelana zdravila, pa je bila ravno narava ponudnik teh kemičnih spojin, pridobljenih iz rastlin. Kot ključ za ključavnico ima vsaka aromatična spojina v naravi svoj edinstven receptor v naših možganih. Na vsakem sprehodu po naravi, aromatični ključ a odpiranje čustvene zapore, ki jih imamo.

Zgorevanje kadil in vdihavanje naravnih arom na prostem je bilo nekaj prvotnega naravnega zdravljenja, ki je pomagalo ljudem ohraniti ravnovesje na mnogih različnih ravneh. Pokaže se le, da družba na poti tehnološkega napredka, sodobne medicine in nadaljnje prekinitve povezave z naravo kot celoto, vedno bolj temelji na zdravilih in kemikalijah, ki jih je ustvaril človek, da bi nadomestil pomanjkanje ozaveščenosti o organskih zdravilih, ki so jih naši predniki prejeli od preživljanja časa v naravi. Če so ljudje vedeli, da je globoko vdihavanje na prostem ali v gozdu lahko veliko več kot le absorpcija in asimilacija kisika.

Naši predniki so se dobro zavedali, da imajo aromatične rastline moč, da okrepijo in zdravijo um, čustva in kognitivno delovanje. Uporabljali so zelišča kot kadila za bolezni in motnje na podlagi različnih sistemov razvrščanja, diagnoze, formulacije in predpisovanja. Brez naprednih strojev, tehnologije, raziskav ali sodobnih metod ekstrakcije so še vedno lahko globoko razumeli povezavo med rastlinami in ljudmi in so bili neverjetno učinkoviti pri ohranjanju zdravja ljudi.

Kot izkušeni ključavničarji so vedeli, kateri aromatični ključi so potrebni za sprostitev mnogih vidikov človeške psihe in čustvenega srca. Sodobne raziskave so lahko zelo zanimive, vendar je pomembno razumeti, da zdravstvo običajno preverja znano modrost tisočletnih izkušenj: aroma ima močan ključ za naše zdravje, dobro počutje, duhovnost in veselje.

Vir: Evan Sylliaasen