Kaj vas vleče naprej? Kaj mene vleče naprej?Vem, zelo dobro. Nova poznanstva, nova znanja in nova doživetja.

In ravno to je bil razlog za pot do novih doživetij, znan in seveda poznanstev.

Pred nekaj dnevi sem se vrnila iz Izraela. Razlog za pot v Izrael je bila moja učiteljica naravne parfumeristike Ayala Morjel. Do sedaj je bila le moja dopisna učiteljica in končno je nastopil čas, da me kaj nauči tudi v živo.

Pot je bila izziv tudi zato, ker sem prvič potovala dlje sama v lastni režiji. Ni hudega.., vendar ko stopiš na letalo, ki leti v tujo deželo v kateri ne poznaš jezik, nisi siguren kakšne so politične in življenjske trenutne situacije, srček bije hitreje 🙂

Izrael je posebna dežela. V kateri živijo v »sožitju« različne kulture in vere. Ljudje katere sem srečala so bili zelo prijazni in gostoljubni. Vsi so radi pomagali in mi namenili prijazno besedo.

Vendar v ozadju se čuti trpljenje, pravičnost in istočasno krivdo.

Moje izobraževanje se je odvijalo na Severu Izraela, v majhni vasici Clil. Značilnost te vasice je »off the grid«, kar v slovenščini pomeni izven omejitev. Dejansko hišice se z vso infrastrukturo oskrbujejo same. Razen z vodo, ker le-ta je last države. Ljudje živijo lahkotno, svobodno. Vsaki hiški imajo neko dejavnost s katero se preživljajo. Nekateri se ukvarjajo s oddajanjem sobi, drugi s učenjem joge, nekateri imam svojo trgovinico z naravnimi izdelki, drugi majhno picerijo, ki je odprta le enkrat na teden. Skratka živijo mirno – skromno življenje. Veliko drugače kot v Tel Avivu, kjer sem preživela prvi dan.

Turi moja učiteljica živi v majhni komfortni hiški, kjer sem teden dni preživela v ustvarjanju dišeče tekočine. Okoli svoje hiše ima velik vrt posajen z mediteranskimi rastlinami in dišečimi vrtnicami. Vrt je skrbno načrtovan, saj rastline uporablja v svojih dišečih pripravkih.

Ayala je svetovno znana parfumerka, ki ustvarja parfume iz naravnih sestavin. Svoje kreacije ustvarja že 20 let. Predana je svojemu poklicu. Ko predava o parfumeristki se čuti ljubezen do tega kar počne.

Teden je bil namenjen parfumski družini – skupini Fouagere.

Izraz fougere prihaja iz francoske besede Fern, kar v našem jeziku pomeni praprot. Ustvarjalec Paul Parquet je poimenoval svoj tovrstni parfum Fougere Royale. Na trg je bil lansiran leta 1882 v še danes obstoječe parfumske hiše Houbigant.

Značilnost parfumov Fouagere je uporaba vonja sivke, hrastovega lišaja, eterike, ki vsebuje sveže komponente linalola in kumarina. Ravno v tem obdobju je v laboratoriju pomotoma nastala prva kemična spojina kumarin, katera je zelo prijetno dišala in od takrat naprej tudi v parfumeristiki se uporablja sintetične spojine.

Spojino kumarin najdemo tudi v naravnih dišavah. Primer: v eteričnem olju fižola tonke, absolutu sena, sladke trave, cassis-u…

Ko poznamo osnove Fouagere parfuma, lahko svojo kreacijo zapeljemo v različne parfumske izpeljanke. Lahko ustvarimo cvetni, sveži, leseni ali zeliščni foaugere parfum.

Šolanje parfumeristike je razdeljeno na teoretični in praktični del. Učimo se kako so pafrumi sestavljeni, kaj je značilno za različne parfumske skupine dišav, ostrimo naš vonj. Praktični del pa je čas za ustvarjanje. Takrat kreiramo parfume pod nadzorom odlične učiteljice. Ayala je krasna učiteljica, ker dovoli ustvarjati po lastni želji, le nekaj načel smo se morale držati, da je parfum spadal v fouagre skupino oziroma parfumsko družino.

Teden dni sem preživela v krasni družbi petih dam iz vsega sveta. Udeležile smo se ga dame iz Avstralije, Amerike, Mehike, Izraela in seveda Slovenije.

Zanimivo takih izobraževanj je tudi spoznavanje udeležence, njihove izkušnje in načrti za prihodnost. Všeč mi je ko se snujejo nova prijateljstva in smo navdih ena drugi.

Definitivno k Ayali v Izrael se še vrnem 🙂

Študijsko potovanje v Izraelu sem zaključila z ogledom mesta Jeruzalem. Še eno navdušujoče doživetje ko se podaš po Jezusovi poti trpljenja in poslušaš zgodbo židovske vodičke o zgodovini, različnih verah in združenju različnih narodov.