KADILNA BOSVELIJA/ kadilo: zgodba najbolj uporabljene smole že od antike; ravno zaradi njene arome
Aromaterapija, parfumi, ozaveščenost

Ko govorimo o kadilih, imamo pred seboj celo paleto kadil: ne obstaja le ena smola, temveč številne vrste Boswellije, po naše kadil in v resnici različne vrste smol, povezane s svetim in antičnim časom.

Eno najdragocenejših kadila je Boswellia Sacra, ki prihaja iz Omna, kjer se že od nekdaj proizvaja in uporablja sveto smolo. Ravno iz Omna so v antičnem času s ‘karavanami’ vozili kadila v Sredozemlje. Boswellia Sacra raste tudi v Somaliji in Etiopiji, vendar tradicionalni način izdelave in pridelave prihaja ravno iz Omana. Polek Bosweliije Sacre, se v parfumeristiki za proizvodnjo dišav, uporablja še ostale Boswellije: Boswellia frereana, Boswellia rivae itd …

Če menimo, da v preteklosti ni bilo velikih izmenjav oziroma trgovanja, se motimo: že pred Kristusovim rojstvom so obstajale mednarodne izmenjave. Kot primer lahko navedem pot iz Omana v Sredozemlje, kjer so karavane potovale po zahtevnih poteh in vmes plačevale takratne “carine” s katerimi so nekatera mesta obogatela.

KADILO V AROMATERAIJI

Kadilo je bila vedno povezana z obredi, vendar ne le s svetimi obredi; Tudi cesarji in faraoni, so ga veliko uporabljali v vsakodnevnih ritualih…

Boswellia Sacra je smola, ki se jo nabira iz dreves, lahko jo pobiramo spomodejno ali po zarezi na deblu. Eterično olje destiliramo s parno destilacijo.

Olfaktorski profil je pester: limonina nota v kombinaciji s svežino in hkrati “suhim” občutkom, ki mi osebno da občutek dviga in odprtosti do intuicije in navdiha.

To eterično olje je po mojem mnenju odlično za difuzijo v prostoru, ker “dvigne” energijo in očisti prostor (deluje antiseptično). Odlično je tudi pri masaži, vendar v zmernih odmerkih. Uporabite ga lahko tudi v kopeli, ker deluje proti stresu.

Razumljivo je da je sestavni del parfumske palete. Njegova energija se poveže z starodavnim izrazom “par-fum”, kar pomeni parfumiranje preko dima. S pomočjo katerega se je v preteklosti človek energisko dvignil, popeljal navzgor svoj um in srce.

V parfumeristiki se pogosto kadila uporablja z začimbami, s katerimi tvorijo privlačne sinergije, ki dajejo značaj tako imenovanim “orientalskim” parfumom. Vendar sama ga uporabljam tudi v drugih parfumih zoiroma drugih kombinacijah.

Tradicijonalno kadilo se uporablja tudi v kozmetiki. Eterično olje izboljšanje tonusa kože, zato se ga uporablja v kombinaciji z naravno osnovno kremo v antiaging kremah. Dobro učinkuje tudi pri celjenju rana.

Če vam je všeč kadilo, si lahko ogledate spletno mesto območaja Dhofar, katero spada med dediščine pod zaščito Unesca.