V času karantene, ko smo vsi večinoma bili zaprti po svojih domovih, me je najbolj razveseli sprehod v naravo. Zelo sem vesela, da je moja občina velika in sem imela veliko možnosti za sprehode v naravo. Eden najljubših sprehodov je bil po kraškem robu. In kar me vedno v tem obdobju razveseli, je bogata flora cvetočih rastlin. Cvetele so tudi IRIS- ke, katere mi imenujemo tudi lilije ali perunike.
Sam vonj cvetlice ni kaj poseben, vendar eterično olje iris je magičen.

Eterično olje Iris je eden najdragocenejših parfumerijskih materialov. V tem procesu pridobivanja eteričnega olja je veliko dela. Eterično olje se pridobiva iz korenin, katere se nabira pozno poleti oziroma že jeseni. Korenine morajo biti stare vsaj 3 leta. Ko se jih nabere, jih je potrebno ročno oprati in olupiti, nato pa pustiti zoreti več let v temnih kleteh. Priporočeno je najmanj 3 leta. V tem dolgoletnem procesu se v sami korenini ustvari kemijska spojina iron, katera da končnemu izdelko ta posebenj vonj. Preden se nato korenino destilira, jo je potreno zmelti v zelo majhne koščke oziroma prah. Samo eterično olje je v končni obliki v trden stanju, zato mu pravimo ’maslo’. Na trgu se prodajajo eterična olja oziroma masla z različnem % irona. Od 1 % pa do 20%. Na trgu se dobi tudi absolut in co2 estrakt Iris oziroma perunike .

Naravne esence iris so zelo drage, saj iz 100 kg posušene korenine se pridobi cca 200g eteričnega olja oziroma ‘masla’. Iz tega pa lahko pridobimo 40 g absoluta.

Vonj esence je nežen, sladkast, toplel, pudrasto-cvetni, spominja na vijolično cvetenje z blagim lesnim tonom. Vonj je dolgotrajen, odličen fiksativ. Absolut lahko diši tudi po čokoladi, maslu ali celo karameli z zemeljskimi odtenki in nežnim vonjem vijolice. Glavni sestavini, ki dajeta tipičen vonj rastline sta ionon alfa in ionon bete. Ionon alfa diši sveže, toplo, po vijolicah. Ionon beta pa je bolj sladki vonj, sadni, malo karamelni. Na trgu obstaja tudi sintetični vonj peronike.
Trenutno imam doma co2 estrakt, kateri diši tri dni na namakenamem lističu.

Parfumi, ki vsebujejo vonj iris so bili zelo popularni v 20 letih prejšnjega stoletja. Zelo tipični in poznani parfumi, katei vsebujejo peruniko so: Coty L’Origa , Iris Dragees by Lancome, Iris di Prada,…

Perunika ali iris je rod cvetočih rastlin z razkošnimi cvetovi, poznanih pa je skoraj 300 vrst. Najdemo jo v najrazličnejših barvah, od vijoličaste, rumene, rdeče do modre. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o tej rastlini.

Načeloma je govor o spomladanskih cvetlicah, med vrstami perunike pa najdemo tudi takšne, ki cvetijo med poletjem in jesenjo. Primerne so za vsak vrt in balkon, najde pa se jih tudi v naravi.
Na Krasu najprej zacveti ilirska perunika (Iris pallida Lam. subsp. illyrica (Tommasini) T. Wraber), ki je tako poimenovana zaradi svoje razširjenosti na ozemlju nekdanje Ilirije. Z močno koreniko je rastlina skoraj prisesana med skale in jih intenzivno obrašča. Iz korenike izraščajo mečasti listi. Listna ploskev je postavljena tako, da ni neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Gre za prilagoditev rastline legam, ki so močno izpostavljene soncu. Sinja modrina cvetov in nežnost cvetnih listov presenečata glede na zelo ostre razmere v njenem življenjskem okolju.
Po Sloveniji najdemo še Iris germanico, Iris psevdacorus, Iris sibirica, Iris croatica, Iris foetidissima, Iris croatica in Iris pallida. Katere iris in kje rastejo si lahko pogledate v biltenu Trdoživ.

Svoje korenine imajo že v antični Grčiji
Samo ime teh prelepih cvetlic izhaja iz grščine, v dobesednem prevodu pa pomeni mavrica in nekdo, ki predaja sporočilo. Razlog za zadnje je verjetno dejstvo, da to rastlino najdemo v najrazličnejši paleti barv.
V grški mitologiji pa je bila ena od grških boginj, boginja Iris oziroma Irida, tista, ki je drugim bogovom predajala sporočila. Med nebesi in zemljo naj bi potovala po poteh mavrice. Stari Grki so peruniko sadili na grobove ljubljenih v upanju, da bo boginja Iris poskrbela, da se bo njihova duša povezala z nebesi. Najstarejša freska, na kateri najdemo naslikano peruniko, je na Kreti, naslikana pa naj bi bila leta 2100 pred našim štetjem.
Perunika v sebi nosi pomen zgovornosti in odprtosti, kar nas spet pripelje do boginje Iris, ki je bila prenašalka sporočil drugim bogovom. Dodatno ima vsaka barva te rastline svoj pomen. Vijoličasta barva simbolizira predanost in oboževanje tistega, komur je predana, modra simbolizira vero in upanje, rumena strast, bela pa nedolžnost.


V Sloveniji jo imenujemo perunika in nosi ime po bogu Perunu, bogu strele in groma, pomladi in plodnosti, ki vlada dežju in kmetijstvu nasploh. V Prekmurju se je še do danes ohranilo verovanje, da ‘hudo uro’ pošilja bog Perun. V slovanski mitologiji naj bi bila Perunika njegova sestra ali celo žena. Perunika je služila našim prednikom tudi v zdravilne in magične namene. Verjeli so, da si, če korenino perunike izkopljemo in posušimo na veliko noč, prikličemo močno zaščito pred tegobami. Kot pomladna cvetlica pa je bila simbol novega življenja in nesmrtnosti, zato so jo pri nas sadili tudi na grobove, saj izraža vero v ponovno rojstvo in večno življenje. Perunika je služila našim prednikom tudi v zdravilne namene, zato jo velikokrat najdemo v medicinskih priročnikih. Svoje mesto je imela seveda tudi v ezoteriki. Tako so verjeli, da korenina Perunike izkopana in posušena na Veliko noč ščiti proti udaru. Perunika je kot vse pomladne cvetlice tudi simbol novega življenja in nesmrtnosti, zato je imelo sajenje na grobove dodaten simbolni pomen, ki izraža vero v ponovno rojstvo in večno življenja.

 

Viri:
http://staroverci.si/perunika/
http://revijazeleniraj.si/clanek/nepogresljive/591c27b7c68d1/perunike-vladarski-simbol
TRDOŽIV: Bilten slovenskih terenskih biologov in ljubiteljev narave letnik III, številka 1  
https://govorise.metropolitan.si/zanimivosti/nina-kasandra-klun-iris-ali-perunika/
Manja Tišler, Zagotavljanje reproduktivnega uspeha in prerazporejanje zalog pri ilirski peruniki (Iris illyrica, Iridaceae)